1 Ağustos 2008 Cuma

NE KADAR KAR O KADAR HİZMET

İstanbul’da araba kullanmanın ve sinirlenmemenin mümkün olmadığını herkes bilir mutlaka. Öte yandan trafikte yaşananların hayatımıza yansımasından onlarca ders çıkarmak mümkündür. Ben eskiden trafikte başka sürücülerin yaptıkları hataları gördükçe çok kızardım ve onları uyarmayı düşünürdüm. Ama artık bunun faydasız olduğunu kendi ruh sağlığım açısından daha sakin olmam gerektiğini, deneme yanılma yolu ile saptayarak olsa gerek, anladığım için pek kızmıyorum. Ama geçenlerde araba kullanırken pek sinirlendim. Bu sefer yanlış kullanma değil, önümde giden bir kamyonette yazılı olan slogandı beni kızdıran. Belli ki firmasının hizmetinin önemini vurgulayan bir söylem yaratmaya çalışan firma sahibi veya sorumlusu abartı derecesinde ileri gitmişti.

“MAKSİMUM HİZMET MİNUMUM KAR”
Hangi işi yaparsa yapsın, hangi ürünü satarsa satsın, böyle yola çıkan birinin kısa zamanda işi terk edeceğini söylemek müneccimlik değildir. Böyle bir söylemin yanlış olduğunu anlatmak isterdim o sloganı yazdıran kişiye. Hiç bir iş adamı iş kurarken yüce değerler için (hizmet de olsa) iş kurmaz. İş “ Para kazanmak” için kurulur. Hangi dalda çalışacağınızı seçerken sevdiğiniz ilgi duyduğunuz bir alanda çalışmayı yeğleyebilirsiniz, daha çok kar getiren diğer alanlarda çalışmak yerine, biraz daha az kazandıran ama kendi ilgi alanınızdaki bir iş kurmayı seçebilirsiniz. Ama, bu sizin yatırım yapmadan önce alternatif işleri irdelemenizi ve en karlı hangi yatırımı buluyorsanız o alanda yatırım yapmanızı ve iş kurmanızı engellemez. Eğer kar etmeyecekseniz yatırımı yapmamak ta bir seçenektir. Gidip başka bir hisse almak veya paranızı bankada değerlendirmek sizin seçiminiz olabilir.
Öte yandan işi kurduktan sonra az kazanalım da, müşteriye çok hizmet götürelim demek yalan değilse hesap kitap bilmemek demektir.Müşteriye hizmet götürmenin de bir maliyeti vardır. Ya daha kaliteli bir mal üretmeli veya satmalısınız ya da kaliteli bir hizmet sunmalısınız. Kaliteli hizmet ancak kaliteli elemanlar tarafından sunulabilir. Kaliteli ürün ise, kaliteli malzeme ve ekipmanlarla elde edilebilir ancak. Bu ekipmanları da işi bilen kalifiye elemanlarla çalıştırabilirsiniz. Kaliteli eleman ortalamanın üstünden daha yüksek maaşlı eleman demektir. Siz iyi elemana gerektiği kadar ücret ödemezseniz birileri mutlaka ödeyecektir. Bu işi ben kardeşimle kuzenimle yaparım demeyin , onlar da kendi çıkarlarının nerede olduklarına bakacaklardır günün birinde. Başka bir yol da bir elemanı çok iyi eğitmek olabilir. Uzun vadede ona yapacağınız yatırım aslında aynı hesaba gelir. Çalışmakta olduğunuz alanda kar etmediğiniz, birikim yaratmadığınız sürece müşteriye geri dönüp daha iyi hizmet vermeniz mümkün değildir.

Hiç yorum yok: